Музичка школа „Јосип Славенски“

Референтни подаци о Музичкој школи „Јосип Славенски“

Музичка школа „Јосип Славенски“ има дугу образовну традицију која датира још од 1937. године, кад је оформљена као средња музичка школа при музичкој академији. За ових 77 година самосталног рада, школа је образовала велики број ученика, од којих су многи наставили са професионалном музичком каријером и са успехом промовисали нашу земљу широм света.

Школа прати развој ђака од најмлађег узраста (припремног разреда), преко основне, па до краја средње музичке школе, у којој ђаци могу да похађају вокално-инстурментални одсек, теоретски одсек, општеобразовну наставу и одсек за рану музику, јединствен у Србији и региону. У оквиру вокално-инструменталног одсека, постоји гудачки, дувачки, клавирски,одсек за гитару, соло-певање и камерну музику. Школа има око 700 ученика.

Навешћемо само нека од имена наших бивших ученика који су оставли значајан траг у савременој музици: композитори Константин Бабић, Енрико Јосиф, Милан Михајловић, Ивана Стефановић, Исидора Жебељан, Ана Михајловић и многи други. Они су оставили у наслеђе нашој и светској музичкој баштини дела великих вредности. На дугачкој листи бивших ђака такође се налазе и прослављени диригенти Борислав Пашћан, Живојин Здравковић, Бојан Суђић, сјајни солисти као што су Јован Колунџија, Сретен Крстић, Маја Јокановић, Татјана Олујић, Надежда Колунџија, Ксенија Зечевић, Лидија Станковић, Јадранка Јовановић, Слободан Вујисић, Светислав Маџаревић, Наташа Вељковић и многи други педагошки и научни радници. Сам списак ових имена показује да је школа „Јосип Славенски“ одувек неговала посебан и озбиљан педагошки приступ и да је за циљ имала не само едукацију ученика из области музике, већ и образовање из подручја шире културе, утичући на целокупан развој личности у намери да нашој средини подари културно благо у виду младих и изванредних уметника.

Наши ученици су поред успешних музичких каријера у иностранству, остварили и изузетне педагошке и научне каријере, тако да су постали реномирани предавачи на најпознатијим музичким академијама у свету, као што су Yuliard у New York-у, музичке академије у Кеln-у, Мilan-у, Los Angeles-у, Washington-у, Аmsterdam-у и у многим другим светским метрополама.

МШ „Јосип Славенски“ има дугу традицију организовања концерата у школи и изван ње. Сарађује са многим реномираним салама у граду: КНУ, СКЦ, Скупштина града, „Артгет“галерија, Етнографски музеј, Атријум Народног музеја итд. Сарађује и са многим установама културе на територији града, са вртићима и школама.

Активност наше школе може се добро видети из података који су уобичајени за сваку школску годину: преко двеста наступа, углавном целовечерњих, двадесетак такмичења, од којих половина међународних, преко 200 награда и око десет семинара. У свим овим активностима учествује преко три стотине ђака и стотину професора.

Са нарочитим поносом истичемо да школа наставља са традицијом остваривања најбољих резултата на многим такмичењима, из свих музичких области, те се по томе налази на самом врху листе музичких школа Србије (клавирски одсек, одсек за гитару и одсек за камерну музику).

Грандиозни пројекти у којима је учествовала и наша школа са 150 ученика су: Kармина Бурана, Карла Орфа, са солистима из Шведске и диригентом Бојаном Суђићем, као и Моцартов „Реквијем“ – диригент Даринка Матић Маровић. Пројекте је организовала Заједница музичких и балетских школа 2003. и 2004. године у Центру Сава, када се окупило више стотина учесника из музичких школа Србије.

Као резултат отворености и сарадње школе са иностранством, треба поменути наступе ансамбла за рану музику „Јоculatores Slavenses“ у Италији – у Сан Ђимињану, у Теаtro dei Leggieri у Фиренци, на Конзерваторијуму Luigi Cherubini, у септембру 2003. године. У јуну 2004. године „Joculatores Slavenses“ наступа на Фестивалу средњег века у Сан Ђимињану, Италија, а августа месеца 2004. године у Пули и Поречу, Хрватска.

Хор средње музичке школе је веома активно учествовао на свим великим манифестацијама у школи, али и изван ње. Споменућемо само неке најзначајније: два такмичења у Охриду (прве награде), обележавање искрцавања Српске војске на Крф и Видо, манифестације на Српском војном гробљу на Зејтинлику (Солун), у организацији Министарства рада и социјалне политике и многе друге.

Оркестар основне музичке школе последњих година осваја прве награде на Републичким такмичењима, као и на Фестивалима музичких и балетских школа Србије.

Гудачки камерни оркестар средње музичке школе иако млад по постојању, (основан 2013.године), ниже запажене наступе на репрезентативним концертима школе, а од августа 2014. је и у саставу “Оркестра 100 младих”, који чине млади музичари из (за сада) четири државе: Италија, Словенија, Македонија и Србија.

Ово је само један мали део активности којима смо се бавили протеклих деценија и чини нам се да су оне добра препорука за упис ученика у музичку школу “Јосип Славенски”, озбиљну установу вредну поверења.

Ученичка страна

Диплома Михаила Златковића

И ове школске године породица и пријатељи Михаила Златковића, нашег бившег ученика гитаре који је 2020. трагично изгубио живот, додељује диплому и плакету са Михаиловим

Даље »

Национална платформа „Чувам те“

Под покровитељством Владе Републике Србије и Кабинета председнице Владе, марта 2021. године, почела је са радом Национална платформа „Чувам те“, као прва национална платформа за превенцију

Даље »

Фондација ДАНА

Фондација ДАНА са којом смо успешно сарађивали у пројекту Летећи музички кључеви, припремила је за ученике и наставнике три аудио визуелне презентације: – 500 година открића,

Даље »

Расписан Конкурс Фонда за младе таленте за награђивање ученика средњих школа за такмичења из 2020. године

Обавештавамо вас да је Фонд за младе таленте Републике Србије 24. маја 2021. године расписао Конкурс за доделу награда ученицима средњих школа за постигнуте успехе

Даље »