Историјат клавирске сарадње у школи Јосип Славенски свакако сеже до самог оснивања школе јер квалитетна, професионална и уметничка корепетиција чини неодвојив и суштински важан део успешне наставе. Ученици соло певања првенствено али и ђаци који се опредељују за гудачке или дувачке инструменте, сусрећу се са звуком клавира од самог почетка школовања. Многа дела која су део наставног плана и програма писана су за инструмент/глас и клавир или је клавирска сарадња присутна као транскрипција оркестарске деонице. Када ученици ступе на концертни подијум, клавирски сарадник је са њима на сцени, он је тај који их подржава, охрабрује, води сигурно кроз погрешке и несигурности, свирањем подсећа на речи предметног професора и чини да и најједноставније дело има зрелу и целовиту уметничку интерпретацију.


Школа Јосип Славенски је увек посвећивала велику пажњу клавирским сарадницима, инсистирајући на уметничким и професионалним квалитетима пијаниста који се за овај позив опредељују. Зато није чудно што је школа Славенски једна од ретких у нашој земљи која има стручно веће за корепетицију.


Током деценија у школи су радили бројни еминентни уметници и професори као клавирски сарадници. Ирена Јевтић Перовић, Снежана Муратовска Станишић, Весна Кесић, Верослава Милинковић... само су нека имена из плејаде изврсних корепетитора школе. Многи су наставили професионални рад на високим школама и академијама у земљи и иностранству и остварили успешне уметничке каријере. Поменимо само неке: Мирјана Кршљанин, Нада Кецман, Надежда  Колунџија, Србољуб Динић, Татјана Дробни, Весна Пантовић, Рада Пећанац...
Многи еминентни професори и уметници који су били гости школе на семинарима и мастер класoвима, били су пуни речи хвале за клавирске сараднике школе истичући да школа нема клавирске већ уметничке сараднике, што је најбољи показатељ високог квалитета овог одсека.


Клавирски сарадници у школи су: Јасмина Вукашиновић, Татјана Перковић, Маријана Савов Стојановић, Станислава Јефтић Протић, Марија Сабљић, Марија Дружијанић, Растко Спасојчевић, Марина Лазић, Тамара Хаџи Ђорђевић и Радан Јовановић.