Гудачки оркестар СМШ почео је са радом школске 2013/2014. године. Уз ангажовање, изузетно знање и велику количину позитивне енергије професора Горана Узелца, овај оркестар добија крила и ређа запажене наступе: концерт поводом Дана школе, у Атријуму Народног музеја, концерт у Народној библитеци Србије, итд.

У фебруару 2014. године наша школа добија позив од Италијанске асоцијације „Giaia Eventi“, да се прикљући пројекту „Оркестар 100 младих – за Европу сутрашњице“. Идеја водиља пројекта је ширење и размена пријатељства, културе и музичких искустава младих музичара и њихових професора из различитих европских земаља (Италија, Словенија, Македонија, Србија).

Током шестодневног боравка и заједничког рада на Авали, у Шупљој стени, и свесрдну подршку професора Небојше Јанковића, ови млади музичари представили су се Београдској публици 30.08.2014. године у сали Коларчеве задужбине, и 31.08.2014. у Новосадској Синагоги.

На овим концертима, захтевног репертоара, млади музичари су показали не само велики таленат, већ и способност и жељу да се у овом кратком временском периоду трансформишу у праве професионалце.

Цео пројекат је прошао као прави тријумф, без обзира на кратко време припреме и разлику у годишту, квалитету свирања и извођачком искуству. Овације публике у Београду и Новом Саду, изузетно добре критике по дневним новинама, гостовања у разним ТВ станицама, потврђују да је циљ овог пројекта у потпуности остварен.

У плану су концерти 08.11.2014. године у Љубљани, 09.11.2014. на Бледу, а затим одлазак за Италију јуна 2015. године.

Постали смо део нечега, што сигурно има лепу будућност.