Поштовани родитељи и ученици,

молимо вас да се упознате са најважнијим мерама које смо дужни да примењујемо како би боравак деце у школи учинили што безбеднијим у време епидемије.

(из Плана превентивних мера за спречавање појава и ширења епидемије заразне болести и Упутства о мерама заштите здравља ученика и запослених  за основне и средње школе)

Ученици, наставно и ненаставно школско особље не треба да долазе у школу уколико имају повишену телесну температуру и/или симптоме респираторне инфекције који могу указивати на COVID -19 (главобоља, грозница, цурење носа, запаљење грла, кашаљ, отежано дисање). 

Родитељи треба да провере телесну температуру својој деци пред полазак у школу. 

Ученици су у обавези да носе заштитне маске све време боравка у школи. Маска се може одложити једино у периоду када ученик седи у клупи и слуша наставу.

Током боравка у школи могуће је да се користи било која маска (хируршка, епидемиолошка или платнена), али она треба да се користи на исправан начин тако да покрива нос, уста и браду.

Маска се не сме одлагати на радну површину, стављати у џеп или остављати да виси око врата јер тако и сама постаје извор инфекције.  Искоришћене маске одлажу се у канте за смеће.

Особе које доводе децу у школу не улазе у школу већ децу прате до улаза у школску зграду  и обавезно носе заштитну маску тако да покрива нос, уста и браду.

Пре уласка у школу обавезна је дезинфекција обуће помоћу дезо баријере и дезинфекција руку  помоћу дезинфекционог средства које је постављено код улаза у школу.

Прање руку је обавезно при уласку у школу, пре јела, после одласка у тоалет, након обављања респираторне хигијене (истресање носа, кашљања у марамицу итд.) и увек када постоји потреба. Користити папирне убрусе за брисање руку а искоришћене убрусе одложити у канту за смеће. 

Одржавати физичку дистанцу са другим особама у школи од најмање 1,5 метра.

Одржавање физичке дистанце међу ученицима неопходно је и током малог и великог одмора.

Уколико се симптоми појаве ван школе

Јавити се у COVID-19амбуланту надлежног дома здравља. Не одлазити у школу и обавестити разредног старешину у школи. Даље пратити препоруке лекара.

Уколико се симптоми појаве у школи

При свакој сумњи на постојање респираторне инфекције, наставник ће обавестити родитеља и надлежни институт/завод за јавно здравље. Ученик ће са маском сачекати родитеља у посебној просторији. О ученику ће до доласка родитеља бринути једна особа  користећи маску и рукавице.