Манифестацију Новосадско музичко лето, која траје од 25. јула до 20. августа, организатори су продужили за још један концерт који ће се одржати у недељу 31. августа у Синагоги. Ради се о концерту под називом „Концерт за Европу сутрашњице“ који ће извести ансамбл „Оркестар сто младих“.

Повод за овај концерт је обележавање стогодишњице од Великог рата а организује се у сарадњи са Италијанским институтом за културу у Београду. Концерт почиње у 20,30 часова а улаз је слободан.

„Оркестар сто младих“ чине најбољи млади музичари (између 12 и 20 година), које су изабрале музичке школе из њихових земаља: Италије, Аустрије, Словеније, Србије и Македоније. Ови млади, пореклом из земаља које су пре 100 година ратовале на супротним странама, рођени су и одрасли на местима која су, током векова, била сведоци масакра и крвавих сукоба из два светска рата. Данас, с дистанце од једног века, ови млади желе да поделе заједничке идеале учења, узајамног упознавања и уметничке сарадње, у конструктивном контексту дијалога и интеркултуралне размене.

У периоду од 23. до 31. августа млади музичари ће се окупити у Београду, уз сарадњу и подршку Италијанског института за културу и Града Београда, и учествоваће на циклусу семинара које ће држати музиколози и стручњаци за појединачне музичке инструменте, с циљем да прошире своје образовање и стекну нова знања о европским музичким традицијама. За крај они ће приредити два концерта с програмом припреманим током семинара, тако да ће „Оркестар сто младих” наступити у Београду (субота 30. август на „Коларцу“ у 20.00) и у Новом Саду (недеља 31. август у Синагоги у 20.30) у сарадњи с Музичком омладином Новог Сада.